Seyahat Sağlık Sigortası

SEYEHAT SAĞLIK SİGORTASI

Gittiğiniz her yerde sağlığınız güvende!

Seyahat sırasında aniden oluşabilecek hastalık durumlarında sağlık hizmeti almanı sağlayan sigortadır. Hem yurt içi hem de yurt dışı seyahatleri için yapılabilir. Sağlık sorunu yaşadığında tedavi imkanının yanında bagajın kaybolması ya da seyahatin iptal edilmesi gibi beklenmeyen durumlarda hasar masraflarını da karşılar. Bu sayede seyahatini keyifli ve güvence altında geçirmene yardımcı olur

Seyahat Sağlık Sigortası Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Seyahat sigortası fiyatları birçok farklı kritere göre belirlenmektedir. Seyahatin amacı ve nereye olduğu ve sigorta yaptıracak kişilerin özellikleri fiyatları farklılaştırır.

Seyahat sigortası fiyatları aşağıdaki kriterlere göre değişmektedir;

• Seyahat sağlık sigortasındaki teminat kapsamları ve limitleri
• Seyahat sigortasının geçerli olduğu süre
• Seyahat edecek kişilerin sayısı ve yaşları
• Yurt dışı seyahati ise gidilecek ülke veya kıta

Yurt Dışı Sağlık Sigortası Fiyatları Ne Kadar?

Seyahat sağlık sigortası fiyatları poliçe kapsamına göre değişmektedir. Sağlık hizmeti için teminat limitleri, ek teminatlar, asistans hizmetleri ücretlerin farklı çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle ihtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun seyahat sigortasını bulmak için bilgilerinizi girerek hemen teklif alabilirsin. Güncel fiyat ve teminatları öğrenerek kendinize en uygun seyahat sigortasını tercih etmeniz mümkün.

Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortası Teminatları Nelerdir?

Yurt dışı sağlık sigortasının teminatını, sigorta şirketinle görüştükten sonra ek teminatlarla daha zengin bir hale getirebilirsiniz. Bir seyahat sağlık sigortasında “asgari” olarak bulunması gereken teminatları aşağıda listeledik;

Ani Rahatsızlık ve Hastalıklara İlişkin Tıbbi Tedavi Teminatı

Bu teminat kapsamında sigorta şirketi, sigortalının yurt dışında ani rahatsızlık ve hastalığı durumunda tedavi, doktor, hastane, ameliyat ve tedavi gereğince yazılan ilaç masraflarını poliçe limitleri dahilinde karşılamak zorundadır.

Sigortalıyı, ani bir rahatsızlık veya kaza geçirmesi sonrasında uygun nakil aracıyla en yakın sağlık kuruluşuna götürmekle yükümlüdür. Eğer götürülen sağlık kuruluşunda tedavi ve müdahale için gerekli tıbbi ekipmanlar yoksa uygun olan başka bir sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekir.

Sigortalının Taburcu Olduktan Sonra İkametgah Adresine Nakil Teminatı

Yapılan tıbbi müdahale sonrasında seyahatine devam edip edemeyeceğine veya seyahatini hangi seyahat aracıyla yapacağına doktor tarafından karar verilir. Bu durumda sigorta şirketi, sigortalıyı tıbbi durumuna uygun bir araçla ikamet adresine ulaştırmakla yükümlüdür.

Vefat Eden Sigortalının Nakli Teminatı

Sigortalının yurt dışında ani bir rahatsızlık ya da kaza sonrasında vefat etmesi halinde, sigorta şirketi cenazeyi talep edilen noktaya ulaştırmakla ve oluşan masrafı karşılamakla yükümlüdür.

Seyahat Sağlık Sigortası Asistans Hizmetleri Nelerdir?

Asistans hizmetleri ise genel olarak yurt dışı seyahat sigortalarında mevcuttur ve poliçe türlerine göre değişmekle birlikte oldukça geniş bir yelpazededir. 

Seyahat sigortası asistans hizmetleri şöyledir;

• Seyahat ve bagajın gecikmesi
• Bagajın bulunması ve ulaştırılması
• Aktarma yapan uçuşun kaçırılması
• Mücbir sebepler sonucu uçuşun kaçırılması
• Erken dönüş masrafları
• Gıda zehirlenmesi
• Tedavi nedeniyle konaklama
• Refakaçinin ulaşımı ve konaklaması
• Yurt dışında nakit avans
• İlaç gönderi masrafları
• Acil mesajların iletilmesi
• Hukuki açıdan danışma

Yurt Dışı Seyahat Sigortası Nedir?

Yurtdışı seyahat sigortası, Türkiye sınırları dışında tatilde olduğunuz sırasında yaşabileceğiniz sağlık sorunlarında hastanelerden tedavi almanızı sağlar. Ani bir hastalık geçirdiğinizde ne yapacağınızı bilememek yerine seyahat sağlık sigortanızı kullanarak sağlık hizmeti alabilirsiniz. Artı olarak seyahatinizin iptal olması ya da bagajınızın kaybolması gibi maddi kayıplarını da poliçenizdeki limitler dahilinde öder. 
Yurt dışı seyahat sigortası aynı zamanda vize başvuruları sırasında çoğu konsolosluğun istediği bir belgedir. Bu nedenle yurt dışı seyahat planınızda yurt dışı seyahat sağlık sigortası yaptırmanız zorunlu olabilmektedir.

Yurt Dışı Seyahat Sigortası Zorunlu mu?

Seyahat sağlık sigortası, yurt dışı seyahatleri için vize başvurularında zorunlu olarak verilmesi gereken belgeler arasındadır. Bu açıdan vize başvurularınızda seyahat sigortası yaptırmak gerekir. Vize istemeyen ülkelere seyahat ederken ise yaptırmak zorunlu değildir.

Türkiye’de yaygın olarak bordo ve yeşil olarak adlandırılan pasaportlar kullanılır. Yeşil pasaport sahipleri Schengen bölgesi gibi birçok yere vize almadan seyahat edebilir. Bordo pasaport sahipleri ise sadece Türkiye’ye vize serbest uygulayan ülkelere vizesiz olarak gidebilir. 

Seyahat sağlık sigortası sorgulamaları ise ilk olarak vize işlemleri sırasında kişilerin karşısına çıkar. Schengen Bölgesi gibi yerlere seyahat için vize alınması gerekir. Schengen Bölgesi içerisinde kalan; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İzlanda, İtalya, İsveç, İsviçre, İspanya,  Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Lihtenştayn, Macaristan, Malta, Polonya, Norveç, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan’a seyahat edilecekse mutlaka sağlık sigortası yaptırılması talep edilir. Aksi takdirde vize işlemleri yürütülemez. 

Ukrayna gibi hem yeşil hem de bordo pasaport için vize istemeyen ülkelerde de yurt dışı sağlık sigortası talep edilebilir. Böyle bir durumda da genellikle girişte hazır bulunan poliçe sistemleri tercih edilir. Ayrıca uygun bir yurt dışı seyahat sağlık sigortası poliçesi varsa ibraz edilerek ülkeye giriş yapılabilir. 

Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortasının Limiti Nedir?

Sigorta kapsamında bulunan ve seyahat sırasında meydana gelen; ani rahatsızlık, hastalık, yaralanma durumunda 30.000 euro limite kadar hastane, ameliyat, tedavi masraflarınız ve doktorun yazdığı ilaç masrafları sigorta kapsamında karşılanır. 

Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortası Kaç Günlük Olmalı?

Vize işlemleri için sigorta yaptırılacaksa özel bir dikkat gerekir. İstenen vize süresi örneğin 10 gün ise bu süre zarfında sigortalı olunması önerilir. Bunun dışında birden fazla ülkeye peşpeşe seyahat edilecekse bu ülkelerin tamamını kapsayan sigortaların tercih edilmesi, sürelerin de buna uygun olarak ayarlanmalıdır.

30.000 Euro Teminatlı Seyahat Sağlık Sigortası Nedir?

30.000 Euro teminatlı seyahat sağlık sigortası, Schengen vizesi başvurusunda gerekli olan teminat limitini ifade eder. Yani Schengen vizesi olan ülkelere seyahat planı yapılırken, poliçenin limiti en az 30.000 Euro şeklinde olmalıdır. Bu açıdan Schengen seyahat sigortası aynı zamanda 30.000 Euro teminatlı seyahat sağlık sigortası olarak da sıklıkla kullanılır.

Eğitim Seyahat Sağlık Sigortası Nedir?

Eğitim seyahat sigortası bir başka adıyla öğrenci seyahat sağlık sigortası, yurt dışına eğitim amaçlı programlar ile giden öğrencilerin yaptırabileceği seyahat sigortasıdır. Öğrenim sürecinde yaşanabilecek kaza ya da beklenmeyen hastalık durumlarında hastane masraflarını eğitim sağlık sigortası karşılar. Masrafların karşılanması poliçedeki limitler dahilinde gerçekleşir. Eğitim seyahat sağlık sigortasının geçerlilik süresi, 3 ay, 6 ay ya da 1 sene gibi öğrenim süresiyle paralel olarak yaptırılabilir. Eğitim seyahat sigortası, vize isteyen ülkelerin zorunlu tuttuğu belgeler içerisindedir. Bu nedenle Erasmus ya da başka eğitim programları ile yurt dışına gidecek öğrenciler seyahat sağlık sigortasını yaptırmalıdır.

Öğrenci Seyahat Sağlık Sigortası ile Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortası Arasında Fark Var mı?

Erasmus gibi eğitim programları ya da dil okulu gibi nedenlerle yurt dışına gidilecekse eğitim vizesi alınması gerekir. Böyle bir durumda da seyahat sigortası yerine öğrenci seyahat sağlık sigortası talep edilebilir. Ancak bu durum ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. 

Kısacası yurt dışı eğitim sağlık sigortası, eğitim için vize alanları veya gittikleri ülkede eğitim nedeniyle bulunanları kapsar. Yurt dışı seyahat sağlık sigortası ise sadece turizm ya da iş amaçlıdır. 

Kaç Çeşit Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortası Var?

Bazı ülkelerin “kapıda” ya da daha doğru bir tabirle girişte seyahat sağlık sigortası uygulamaları bulunur. Genellikle çok cüzi bir ücretle bu sigortalar edinilebilir. Ancak Türkiye’de yurt dışı sağlık sigortası yaptırılacaksa iki farklı türden söz edilebilir. 

Birincisi Schengen Bölgesi şartlarını karşılayan “Schengen Seyahat Sağlık Sigortası”dır. Almanya ya da Belçika gibi Schengen Bölgesi içerisinde kalan herhangi bir yere gidilecekse Schengen Seyahat Sağlık Sigortası yaptırılmalıdır. 

İkincisi ise Schengen Bölgesi dışında kalan ülkeleri kapsar. “Genel Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortası” veya doğrudan ülkenin adı geçen bir sigorta türü bulunur. Örneğin ABD, Rusya ya da Birleşik Krallık gibi ülkelere seyahat edilecekse “Genel Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortası” ya da “Birleşik Krallık Seyahat Sağlık Sigortası” gibi isimlendirilirken seçenek tercih edilmelidir. 

Son olarak seyahat sigortalarına başvuru süreçleri, gerekli teminatlar ve teminat tutarları, gidilecek bölgeye veya ülkeye göre değişiklik gösterebilir. 

Seyahat Sağlık Sigortası Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Yurt dışı seyahat sigortası süresi, pasaport işlemlerinden sonra yurt dışına çıkıldığı an başlamaktadır. Poliçedeki belirli seyahat süresi bitince ve Türkiye’ye dönünce ise poliçe geçerliliği sonlanır. Eğer uzun süreli bir seyahat poliçeniz varsa Türkiye’ye giriş yapıp tekrar yurt dışına çıktığınızda seyahat sigortası aktifleşir. Poliçenizde belirlenen süreden daha önce ülkeye kesin dönüş yapılması durumunda sigortanın kullanılmayan günleri sigortalıya ücret olarak iade edilmez. 

Seyahat Sağlık Sigortası 92 Gün Kuralı Nedir?

Seyahat sağlık sigortası 92 gün geçerlilik süresi olan bir poliçe türüdür. Yani yurt dışına seyahata gidildiğinde Türkiye’ye giriş çıkış yapılmadan en fazla 92 gün boyunca seyahat sağlık sigortası kullanılabilir. 92 gün sonunda sigorta geçersiz olur. 

Yurt dışında daha uzun seyahat planı olanlar ise 92 gün içerisinde ülkeye giriş yaptıklarında yeni bir seyahat sağlık sigortası yaptırarak yurt dışındaki güvencelerini devam ettirebilirler. Eğer 92 gün içerisinde ülkeye giriş yapılmayacaksa yıllık olarak geçerli olan sağlık sigortalarını değerlendirmeleri daha mantıklı olacaktır.

Seyahat Sağlık Sigortası İptali Edilebilir mi?

Sigortalı kişi herhangi bir nedenden seyahate çıkamayacaksa seyahat sağlık sigortasını iptal edebilir. Seyahat sigortasının iptali için bildirim süresi poliçe şartlarına göre değişebilir. İptal talebi genel olarak poliçe başlangıç tarihinden 24 ya da 48 saat öncesinde sigorta şirketine iletilmelidir. Seyahat planının iptal edildiği ve gidilemeyeceği açıklanarak ödenen seyahat sigortası ücreti iade alınabilir.

Seyahat Sağlık Sigortası Yaptırmak için Yaş Sınırı Var mıdır?

Seyahat sigortasında yaş sınırı bulunmamaktadır. 18 yaşın altındakiler de velisinin poliçede yer almasıyla birlikte seyahat sağlık sigortası yaptırabilir.