Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI

Şimdi her şey tamam!

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?

Tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşması olan özel hastanelerde fark ücreti ödemeden sağlık hizmeti alabileceğin devlet destekli bir sağlık sigortasıdır. SGK’nın kapsamadığı ya da kapsadığı halde ücret limitlerini aşan tedavi giderlerini karşılayarak ilave ücret ödemeden tedavi olmanı sağlar.

ŞehirYaşCinsiyetTamamlayıcı Sağlık Sigortası Fiyatı
İstanbul25-34Erkek4.956 TL
35-44Kadın6.761 TL
45-54Kadın7.831 TL
55-64Erkek8.120 TL
Ankara25-34Kadın5.316 TL
35-44Erkek4.597 TL
45-54Kadın5.934 TL
55-64Erkek7.466 TL
İzmir25-34Kadın5.013 TL
35-44Erkek4.361 TL
45-54Kadın6.212 TL
55-64Erkek6.454 TL
Kocaeli25-34Kadın5.137 TL
35-44Erkek4.708 TL
45-54Kadın5.592 TL
55-64Erkek9.655 TL

Tablodaki fiyatlar, satın alınan 1 kişilik tamamlayıcı sağlık sigorta poliçe fiyatlarının medyan (gerçek fiyatların sıralamasında tam ortadaki tutarlar) değerleridir. Fiyatlar, sigorta şirketlerinin risk tercihleri ve kişi özelliklerine göre değişebilir.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası şartları nelerdir?

Tamamlayıcı sağlık sigortası şartlarından en önemlisi SGK’lı olmanızdır. SGK’lıysanız, Bağ-Kur’luysanız ya da devlet memuruysanız tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilirsiniz. Ayrıca tamamlayıcı sağlık sigortasını, ailenizdeki 0-65 yaş aralığındaki diğer bireyler adına da yaptırabilirsiniz, fakat sigorta yaptırdığıniz aile bireyleri için ayrı ayrı prim ödemeniz gerekir.

SGK’lı olmak gibi özel sağlık kuruluşlarından yararlanmakta belirli şartlara bağlıdır. Tamamlayıcı sağlık sigortası sadece SGK anlaşması olan özel sağlık kurumlarında geçerlidir. Bu açıdan TSS poliçenizle sağlık hizmeti almak için SGK anlaşması olan özel hastaneleri tercih etmeniz gerekir.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası hangi hastanelerde geçerlidir?

Tamamlayıcı sağlık sigortası, en genel haliyle SGK ve hizmet aldığınız sigorta şirketiyle anlaşması olan tüm hastanelerde geçerlidir. Bu noktada TSS teklifi alırken sigorta şirketlerinin anlaşmalı olduğu hastaneleri öğrenip sık sık gittiiğiniz ya da size yakın konumdaki sağlık kuruluşlarını içeren poliçeyi tercih edebilirsiniz. SGK ve sigorta şirketiyle anlaşması olmayan bir sağlık kuruluşuna gittiğinizde ayakta tedavi masraflarını tamamlayıcı özel sağlık sigortası karşılamaz. Yatarak tedavi görmen durumunda ise Sağlık Uygulamaları Tebliği’nde belirlenen teminat ve limitler kapsamında tedavi giderleriniz karşılanabilir.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası prim ödemesi nasıl yapılır?

Tamamlayıcı sağlık sigortası prim ödemesini farklı bankaların kredi kartlarıyla yapabilirsiniz. Bu şekilde peşin ödeme yapabileceğiniz gibi prim ödemelerini eşit taksitlere de bölebilirsiniz. Taksitli seçeneği kullanarak tamamlayıcı sağlık sigortası ücretini aylık olarak da ödeyebilrsiniz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası neleri kapsamaz?

Tamamlayıcı sağlık sigortası genel olarak check-up, diyetisyen, gözlük ve lens, ambulans hizmetlerini kapsamaz. Ancak bazı sigorta şirketleri poliçeye ambulans ve diş teminatını da ekleyebilir. Bu nedenle teminatları inceleyerek ihtiyaçlarınıza en uygun tamamlayıcı sağlık sigortasını tercih edebilirsiniz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortasında günlük muayene limiti var mıdır?

Tamamlayıcı sağlık sigortasında muayene limiti günlük olarak değil, yıllık olarak bulunur. Yani sigorta poliçesine göre değişmekle birlikte yıllık ortalama 8-10 muayene hakkı içerir. Aynı gün farklı branşlarda muayene olabilirsiniz. Bir branşta doktor muayenesi sonucu yaptırmanız gereken tahlil ve tetkiklerin hepsi tek bir hakkınız içerisinde sayılır.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ne zaman başlar ve ne zaman kullanılır?

Tamamlayıcı sağlık sigortası, poliçede aksi belirtilmediği takdirde öğlen 12:00’de başlar ve 1 yıl sonra aynı saatte biter. Fakat teminat türlerinin yararlanma süreleri değişiklik gösterebilir. Özellikle “yatarak tedavi” teminatlarında genellikle 3 aylık bekleme süresi bulunur. “Ayakta tedavi” teminatından ise bekleme süresi olmadan hemen yararlanabilirsiniz.

Ayrıca tamamlayıcı sağlık sigortanızı, resmi tatillerde ve hafta sonları da herhangi bir saat kısıtlaması olmadan kullanabilirsiniz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası nasıl iptal ettirilir?

Tamamlayıcı sağlık sigortasını iptal ettirmek için hizmet aldığınız sigorta şirketine dilekçe yazarak başvuru yapmanız gerekir. İptal işleminin süresi sigorta şirketlerine göre değişse de ortalama 2 ya da 3 iş günüdür. Bu süreçte iptal talebi dilekçesinin sigorta şirketine ulaştığı tarih esas alınır.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası vergi indirimden kimler faydalanır ve vergi indirimi nasıl alınır?

Vergi indirimi avantajından gelir vergisi ödemekle yükümlü olan ve tamamlayıcı sağlık sigortası primlerini düzenli olarak ödeyen herkes faydalanabilir. Tamamlayıcı sağlık sigortası primlerini eksiksiz olarak ödediğinizi gösteren bir makbuz veya banka dekontunuzu iş yerine verdiğiniz takdirde poliçenize ödediğiniz toplam primin %15’ini vergi iadesi olarak alabilirsiniz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile Özel Sağlık Sigortası arasındaki farklar nelerdir?

Tamamlayıcı sağlık sigortası devlet destekli bir sigorta türüdür ve SGK ile anlaşmalı özel sağlık kuruluşlarında geçerlidir. SGK’nın teminat limitlerini aşan tedavi masraflarınızı karşılar. Yani SGK ile anlaşmalı özel sağlık kuruluşlarındaki tedavi masraflarınızın SGK’nın karşılamadığı bölümü, tamamlayıcı sağlık sigortanız sayesinde anlaşmalı sigorta şirketin tarafından karşılanır. TSS ile yıllık adet olarak muayene hakkına sahip olursunuz.

Özel sağlık sigortasından yararlanmak için ise SGK’lı olmanıza gerek yoktur ve bu sigorta türünün tamamlayıcı sağlık sigortasına kıyasla geçerli olduğu özel hastane ağı daha çeşitlidir. SGK ile anlaşması olmayan üst segment olarak adlandırılan özel hastanelerde özel sağlık sigortanız ile tedavi olabilirsiniz. ÖSS’de teminat kapsamı adet ile sınırlı değil ödeme limitleri ile sınırlıdır. Örneğin teminatlara göre tedavinizin %80’ini karşılar ya da bir belirli bir ücrete kadar tedavinin %100’ünü karşılar ama ücret limiti aşılırsa ödeme sorumluğu size geçer.